dilluns, 29 d’octubre del 2012

Consell de Medi Ambient de la UE . Luxemburg, 25 d'octubre de 2012




El dijous 25 d'octubre es va realitzar el Consell de Medi Ambient de la UE a Luxemburg. En aquestes reunions intervenen tots els Ministres de Medi Ambient dels estats membres de la UE. Els temes a tractar són les temàtiques i polítiques ambientals que actualment estan en l'agenda europea i internacional.

Dies previs a la reunió es fa un esborrany dels punts que es tractaran i l'orientació en el debat. És un document molt interessant pels qui volen estar informats dels temes ambientals europeus. Adjuntem l'ESBORRANY dels punts que es van tractar en aquesta reunió.



EEB, com a entitat que està molt amatent a les polítiques ambientals europees, fa una carta amb propostes concretes al Consell de Medi Ambient. En el següent DOCUMENT trobareu les aportacions de EEB a la reunió del Consell del 25 d'octubre realitzada a Luxemburg.

Us en fem un breu resum de les aportacions de EEB:

1. Reciclatge de vaixells
La UE està fent un debat per orientar el Reglament que ha de regular el reciclatge de vaixells.
EEB proposa:
- Ampliar l'àmbit d'aplicació als vaixells que recalin en ports de la UE i no diferenciar entre els vaixells de flotes comercials i governamentals.
- Introduir sancions segons el previst en el Conveni de Basilea.
- Suport en matèria de certificació i auditoria de les instal·lacions de reciclatge de vaixells.
- Introduir un sistema de finançament basat en el principi de qui contamina paga, com una taxa portuària per l'entrada en ports europeus.


2. Rio+20
Després de la Cimera Mundial sobre Desenvolupament Sostenible celebrada al juny de 2012 a Rio de Janeiro, EEB proposa al Consell de Medi Ambient: 
- Una revisió i modificació de l'Estratègia de Desenvolupament Sostenible de la UE i l'Estratègia Europea del 2020, tenint en compte els resultats de la Conferència de Rio +20 i la més recent informació científica sobre l'abast dels recursos i la crisi ambiental vigent, així com la necessitat de trobar una política sostenible i socialment justa per sortir de la crisi econòmica.
- Garantir que en les pròximes decisions intergovernamentals hi haurà en agenda l'enfortiment del PNUMA i l'establiment d'un Fòrum Polític d'Alt Nivell sobre el Desenvolupament Sostenible. Garantint la creació d'òrgans amb suficient autoritat i competències, amb recursos suficients i amb l'aplicació dels principis de  transparència, rendició de comptes i de participació ciutadana.

- Impulsar els objectius de desenvolupament sostenible mitjançant l'establiment d'objectius per reduir l'excés de consum de recursos al món desenvolupat, a un nivell que permeti als països més pobres l'oportunitat de desenvolupar-se.

3. Doha 
EEB i la Xarxa d'Acció Climàtica (CAN) estan profundament preocupats per les negociacions internacionals sobre el clima, doncs no reflecteixen la urgència de la crisi climàtica emergent. El món s'està dirigint cap a un escalfament de 3,5°C. Les possibilitats d'oportunitat per prevenir el catastròfic canvi climàtic s'està tancant ràpidament. Les emissions globals estan augmentant, mentre que les últimes recerques científiques suggereixen que els efectes del canvi climàtic són més ràpids i més pronunciats del que es va predir. Per tant, és essencial que la UE mantingui la seva promesa per a un segon període de compromís del Protocol de Kyoto i aprovi una esmena per tal que comenci l'1 de gener de 2013.

Més informació a: www.eeb.org





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada